söndag 14 februari 2010

Kommunalval och skoldebatter

För den som har missat det kommer piratpartiet att ställa upp i kommunalvalet i Tierp och landstingsvalet i Uppsala i höst. Partistyrelsen godkände kandidaturerna för ungefär en vecka sedan. De ville också uppmuntra till fördjupning av valplattformen, vilket vi kan göra fram till den 30e juni. Möte kanske det är dags för, men lättare är det ju att sköta idéutbytet elektroniskt.

Sen är det dags att börja sätta ihop en valsedel också. Vi kommer att inrätta en valkommitté som kommer jobba med att ta fram kandidater till valsedeln och föreslå en ordning för dem. Partiets krav är att vi ska kunna fylla 12% av platserna i kommunfullmäktige, vilket för vår del innebär att vi behöver minst 6 namn på valsedeln. Några intresserade finns redan, men valkommittén kommer givetvis vara öppen för nomineringar från alla medlemmar.Inför valet i höst planeras det politiska debatter på Högbergsskolan, men vi får inte vara med, har produktionsledningen beslutat. Det är bara partier i kommunfullmäktige och riksdagen som får komma, vilket är helt åt skogen, eftersom skolans roll är att värn om demokratin - inte att värna om de etablerade partierna.

Jag har läst den rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting som produktionsledningen påstår sig följa, och får väl konstatera att de helt enkelt inte har torrt på fötterna. Det eventuella evenemang som det pratas om skulle innebära vad som definieras som "medverkande" av politiska partier i skolan. När skolan bjuder in partier för att medverka i undervisning eller en debatt eller dylikt är de inte skyldiga att bjuda in alla partier, men om ett oinbjudet parti hör av sig och vill vara med har skolan skyldighet att ge dem den möjligheten. Skolan kan av praktiska skäl begränsa vilka partier som får medverka på en viss plats vid en viss tidpunkt, men då måste andra partier få komma dit en annan gång.

Beslutet känns lite smått ogenomtänkt, eftersom det innebär att alla de etablerade partierna skull få komma till skolan och låta sina åsikter stötas och blötas, medan andra partier senare skulle kunna kräva tillträde och då få propagera oemotsagda. Visst skulle det väl vara lite roande om PP fick komma dit och prata utan att de andra partierna kunde säga emot, men jag är övertygad om att både vi och eleverna skulle gynnas av att vi släpptes med i en debatt. Den fria debatten utgör liksom fundamentet i hela vår värdegrund, så det skulle kännas konstigt om vi inte fick vara med i en fri debatt med våra meningsmotståndare.

Det som kanske oroar mig ännu mer är att de främlingsfientliga partier (förutom SD, som alltså får vara med i alla fall eftersom de sitter i kommunfullmäktige) som produktionsledningen är så rädd för, skulle kunna kräva tillträde och få komma till skolan och tala oemotsagda, istället för att släppa dit dem tillsammans med alla andra, så att de andra partierna kan totalsåga dem.

Nej, det här beslutet är helt åt helvete, och jag kommer verkligen inte stillatigande låta det gå förbi.

2 kommentarer:

  1. "Nej, det här beslutet är helt åt helvete, och jag kommer verkligen stillatigande låta det gå förbi."

    Menar du detta, eller saknas ett "inte" i meningen?

    SvaraRadera
  2. Jo, det skulle naturligtvis stå "inte" där. Tur att någon är uppmärksam iaf =D

    SvaraRadera